Sunday, June 27, 2010

Blurrrr...

salam untuk semua..

hari ni first day aku mengikuti class kat UM.

hehehe...otak dah beku...kena warm up balik neh..

sesi pertama..pagi tu aku memang blurr...los angeles...tak tau apa yg lecturer tu duk bebelkan......

hehehe..biasa ar..bile dah old timer ni kan..huhuhu..

tapi ada sorang dlm class tu aku rasa dah layak aku panggil dia pakcik..huhuhu..maintain jerk..

asik senyum jer..

aku laks memang sengal ari ni...time wat discussion pon aku tak mampu nak luahkan sebarang idea..

nasib baik adik-adik dlm group aku nih 'cergas & bersemangat' jer...

hehehe..biasalah..diaorang fresh lagi...darah muda..huhuhuhu....

pagi tu dahlah aku tak sempat brekpes...dah rasa semacam jer..nasib baik dlm kul 10.30 lecturer bagi kitaorang break kejap...

so..bile dah dpt teguk teh tarik yg panas-panas tu barulah otak aku nih..cam cergas sikit..hehehe..

utk sesi yg seterusnya baru aku rasa cam bersemangat sikit...

barulah terkeluar semua idea-idea yg menyorok tuh..

nah..amik ko..baru 'ternganga' mulut adik-adik tu..hik..hik..hik..

memandangkan hari ni first day class kitaorang so lecturer tu dgn bermurah hati telah 'mengawalkan' waktu balik kitaorg..hehehe..

sepatutnya pukul 6pm abih class tapi pukul 5.15pm dah abiss..

yeahaaa..........

wokeh..see u mr lecturer & new frenz next week ya......

uh..uh..uh..uh.......

Wednesday, June 23, 2010

sepi....

rumah aku sekarang kembali sunyi....

semua bebudak dah balik kg...

so..tinggallah aku ngan mr suami je...

bertemankan 'anak-anak belaan' ku itew...

rutin harian dah back to normal..

aku akui walopon penat melayan karenah bebudak nih tapi aku tak dpt nafikan kehadiran mereka menceriakan hidup aku.....

mlm sebelum balik tu aku bawak depa ni sume g i-city shah alam.

gumbira betol mereka...aku pon suke gaks sebab 1st time pegi situ..

dan nampaknya aku yg terlebih jakun dari anak-anak buah aku tu..hehehe...

gambo?sorry dah byk kali aku try upload tapi asyik bengong je..

coverage broadband slow giler mlm nih...

apapon...sedih jugak aku time diaorang nak balik kg hari sabtu bebaru nih..

aku & mr suami antor kat hentian bas shah alam..

bas pulak lewat tibe..dari 9.30 dah jadi 10.30 pagi plaks..

berjanggut gaklah menunggu pagi tu..dahlah pagi tu aku kena g registration kat UM..

kelam kabut jadinya..nasib baik semua sempat..

tapi yg sadisnya..dlm pkl 1 tghari anak buah aku call bagitau bas yg mereka naiki tadi rosak kat Bentong...

alahai kesiannya mereka..serba salah aku jadinya..

dlm pukul 5 ptg baru siap bas dibaiki..

just imagine..camanelah bebudak tu kat sana..

mesti lapar & penat giler..

nasib baik sempat sarapan dan aku dah bekalkan makanan utk mereka makan dlm bas tu...

itulah..dalam banyak-banyak kenangan manis dtg bercuti ke umah aku..

agaknya tulah kenangan pahit & masam utk dikenang oleh bebudak tuh..

okey..harapnya time cuti sekolah yg akan dtg nanti tak serik lagi dtg sini ye..wahai anak-anak buah kesayanganku....

adios....



Sunday, June 20, 2010

Al-Fatihah Untuk Ayahandaku....

Allahyarham Wok Bin Ahmad ( 1914 - 20/06/1999 )


Hari ni tanggal 20hb June...genap 11 tahun ayahanda tercinta Wok Bin Ahmad..meninggalkan aku...

masih terbayang segala-galanya kenangan bersama beliau....

AYAH....

seorang yang tegas & garang tapi penyayang kepada anak cucu cicitnya.....

kalau hitam katanya ..hitamlah..kalau putih..putihlah jadinya..

tapi garang ayah garang yg bertempat..

tegas ayah tegas yang sepatutnya kepada anak-anaknya...

kerana ketegasan & disiplin dirinya itulah kami 12 beradik BERJAYA menjadi manusia hari ini...

kerana didikan beliaulah..kami anak-anaknya tahu membezakan mana yg baik mana yang buruk...

Ayah meninggal dunia diusia 85 tahun setelah 3 hari terlantar di Hospital Dungun.

ironinya...

ayah meninggal hanya berselang 3 hari dgn kematian abangnya yg mesra ku panggil Pok Nik.

ternyata ayah mengalami kemurungan & tekanan perasaan yg melampau lantaran pemergian satu-satunya abang dlm hidupnya. Ayah tiba-tiba menjadi pendiam, sugul dan mula lemah....mulutnya tidak lekang dari bercerita mengenai kenangan bersama abangnya itu.

sememangnya mereka tidak pernah berenggang sedari kecil sehinggalah masing-masing sudah bercucu-cicit...

Doktor mengesahkan kematian adalah disebabkan oleh kerosakan yg teruk pada paru-paru ayah yg mana semua anak-anak tahu ayah seorang perokok tegar...

hmm..itu hanyalah penyebab....hakikatnya sebelum ini sakit ayah jauh lebih teruk dan pernah dimasukkan ke hospital lebih dari sebulan ...

dan kami berserta anak-anak pok Nik sama sekali tidak menduga ayah akan mengikuti jejak langkah abangnya hanya dlm masa 3 hari....

kini 20hb june datang lagi.....genap sudah 11 tahun pemergian ayah...

dan yg menghibakan aku...hari ini adalah 'hari bapa'.....

beruntunglah bagi mereka yg masih lagi mempunyai bapa...kasihilah & sayangilah mereka selagi masih mereka ada...

semoga arwah ayah tenang di SANA...dan dirahmati serta ditempatkan dikalangan org-org yg Di redhai Allah SWT.

al-fatihah buat Ayah & Pok Nik...AMIN....

dan...tidak lupe..selamat hari bapa kepada ayahanda mertua ku.....Taib Bin Yaacob yang berada di Kg Bkt Diman, Ajil, Terengganu.....

*mr suami & aku dah awal-awal lagi belikan hadiah sempena hari bapa buat ayahanda mertua ku itew...hehehehe........

Monday, June 14, 2010

Bila World Cup Datang Lagi....

huhuhu...world cup datang lagi....



jadual perlawanan pon awal-awal lagi mr suami dah tampal kat white board......



time-time cengginilah aku rasa cam 'terabai' sesangat...



mr suami mesti duk berkampung depan TV je kejenya...remote tu dia yang punya kuasa..jgn harap aku buleh pegang...huhuhu siap sorok lagi tuh takut aku tukar channel...



sebelah mata pon dia tak pandang aku dah...huhuhu sedehnya....



aku pon membawa diri bertemankan puteh,jibam & meelo.. mengurungkan diri dlm bilik kat tkt atas jer...nasib baik bebudak nih ada lagi kat umah aku nih..so takdelah boring sangat..

anak-anak buah aku pon layan je lah tgk TV yg takde channel astro,mana yg minat bola doh awal-awal lagi join mr suami kat bawah..aku laks berinternet..berpesbuk..berblogging segala...tak lupe juga menelaah...hehehe aku kan dah bergelar student balik skang ni..huhuhu...



tapi kan..mr suami ni...dlm duk tak pandang aku sebelah mata ni...dia ada satu pantang...



pantang nampak aku turun tingkat bawah...



mulalah trus tunjuk isyarat nak itu ini...amikkan airlah..amikkan biskut lah....amikkan macam-macam lagi lah yg sewaktu dgnnya...huhuhu...semuanya nak sampai ke lutut time tu gaks...



inilah nasib seorang isteri yang terabai & diabaikan di musim world cup nih...huhuhuhu...



utk makluman..mr suami nih...jgnkan world cup, EPL season pon dia layan kemain sampai TV tu pulak yg 'tengok' dia.......mr suami ni memang peminat fanatik bola tapi disaat genting nak gol pon dia buleh terlelap gaks......bleh camtu??...huhuhu



so...buat mr suami..selamat menonton bola ye...



kenang daku dalam doamu....huhuhuhu....



adios, amigos, roger & out!!!







Saturday, June 12, 2010

BBQ NITE...

malam ni aku wat BBQ utk anak-anak buah aku ni....ingatkan nak wat ari ahad tapi...pikir punya pikir wat trus je lah ari ni....

ptg tadi balik je dr tgk wayang kat One Utama trus g beli bahan-bahan utk BBQ...

aku just beli sotong,udang,sosej,bebola & daging burger....

ringkas je......wat banyak-banyak pon kang tak abis membazir jerk....

mr suami mintak gorengkan meehun utk dia...

hehehe..biasalah dia tu..mana kenyang kalo just nak ratah-ratah lauk jerk...

lepas je maghrib kami dah start membakar....

bahan-bahan tu dari ptg lagi aku dah siap-siap perapkan....

settle membakar....meehun pun dah siap...apalagi

mencekik la pulakkkk.....

suka hati aku tgk anak-anak buah aku ni gumbira menikmati BBQ tu.....

LICIN......BAGUSSS...takde pembaziran...

adios,amigos,roger & out!!




Friday, June 11, 2010

Cuti Sekolah Datang Lagi...

Assalamualaikum dan salam hari Jumaat...

cuti sekolah datang lagi....


macam biasa...rumah sunyi ku ini akan dipenuhi dengan gelak tawa anak-anak buah yg dtg dari kg...baik dari sebelah aku mahupon dari sebelah mr suami..

untuk cuti sekolah pertengahan tahun ni nampaknya hanya anak-anak buah aku seramai 10 orang yg sudi dtg mengunjungi kami di Denai Alam nih...diaorang sampai ngan kakak aku ptg sabtu tu....

apalagi..rumah aku yg dulunya sunyi sepi...riuh rendah jadinya....sampaikan 'anak-anak belaan' aku asik lari ketakutan....dalam 2-3 hari jugaklah puteh,jibam & meelo berada dlm keadaan trauma....asik lari dan menyorok dari dikerjakan oleh anak buah aku tu...sampai makan minum pon tak menentu..alahai kesian 'anak-anak mama' ye..huhuhu...


nampaknya dlm masa 2 minggu nih memang umah aku akan gegak gempita sentiasa la ler ye......


ada saja benda yg diaorang ni nak buat.tido pon sampai jauh malam....suke bebenor datang Denai Alam nih ye..hehehe...aku kan sorang makcik kejam yg baik hati..muahahahaha!!!!!


okeylah..besok nak bwk depa ni g tgk wayang....tak tau lagi nak tgk citer apa.....


mestilah citer yg sesuai utk budak-budak je la kan???takkan nak tgk love story kot..huhuhu......

pas tu ari ahad ni aku plan nak wat BBQ laks....sajelah kan nak entertain bebudak nih.....

okey..adios, amigos..roger & out.....

si kecik ni lah yg suke 'mengerjakan' c puteh, jibam & meelo......

Thursday, June 10, 2010

26 Tahun Berlalu..Al-Fatihah Untuk Adikku



Allahyarham amir a.k.a Safaraju...1979-1984



Kenangan Silam Antara Aku & Arwah.....

Hari ni tanggal 10hb.June....aku nak bercerita mengenai arwah adik ku.aku sebenarnya ada seorang adik lelaki.nama panggilan manjanya AMIR.kalau dia masih ada dia dah berumur 31 tahun sekarang.namun Allah lebih menyayangi dia.Dia dijemput Ilahi ketika usianya 5 tahun.aku ingat lagi tarikh itu...10hb. June 1984..senja ramadhan..tarikh yg sama pada hari ini 26 tahun dulu...berlaku satu tragedi yang pahit dalam keluarga aku.

Kehilangan anak bongsu dalam keluarga..cukup membuatkan hati kedua ibu bapaku hancur..kehilangan adik yang paling manja dlm keluarga cukup membuatkan hati abang & kakakku pilu sepilu-pilunya....


aku pula dikala itu baru berusia 9 tahun...walaupun adik ku ini selalu bergaduh dan cari pasal denganku ( biasalah bebudak kan... ) tapi disaat menerima khabar kematian ini aku jua meraung kesedihan...


Senja ramadhan itu merupakan senja berdarah buat kami sekeluarga. amir lemas di sungai berhampiran rumah kami ketika bermain bersama rakan-rakan sekampung.


kehilangannya hanya disedari setelah hampir waktu berbuka. Abang aku terpandang baju & selipar adikku itu ada di tebing sungai dan dia mula mengesyakki sesuatu yang buruk telah berlaku. dan tekaannya itu ternyata benar.


malam itu, di tebing Sungai Dungun orang kampung mula berkumpul. ada yang menjadi sukarela menyelam ke dalam sungai. ada juga yang mengemudi bot untuk melengkapkan lagi pencarian. dan pasukan penyelamat bomba & polis turut serta mengetuai misi pencarian.


akhirnya jam 4.30 pagi jenazah adik ku ditemui terapung dalam keadaan berdiri tidak jauh dari tempat beliau lemas.arwah ayahku ketika itu menjadi orang yang paling sedih hingga terpaksa ditenangkan oleh anak-anak yang lain.arwah ibuku pula hanya mampu meratap satu kehilangan yang amat pahit untuk diterima sementelah 8 tahun sebelum itu kakak aku juga pergi meninggalkan kami di kala usianya 4 tahun.kakak yg tidak sempat aku ingati & kenali wajahnya kerana usiaku ketika itu baru setahun...dan kini..adikku pula yg menyusul..hati ibu mana yang tak hancur..kehilangan dua anak kecil yang begitu keletah dan manja dgn keluarga...Begitu pun kami redha dgn ketentuanNya...


apa yang aku ingat selepas amir pergi sambutan hari raya aidilfitri tahun itu muram semuram-muramnya.


dan kini....26 tahun telah berlalu.namun ingatan pada arwah adik tidak pernah pudar...damailah kau di SANA wahai adikku...amir atau nama sebenarnya Safaraju Bin Wok...al fatihah..