Sunday, May 30, 2010

Saja Suka-Suka.....



* kisah ini diemailkan oleh seorang kawan kepada ku...tak tahan gelak aku membacanya..aku copy paste dan paparkan di blog ku ini untuk tatapan korang..hehehe...pstt..hanya utk bacaan 18 tahun keatas ok..hehehehe........




Di sebuah Rumah Setinggan tinggallah sebuah keluarga dengan seorang anak lelaki, si Apit.
Pada suatu malam si Papa nak menunaikan tanggungjawap kepada siMama.

" Sayang , abang nak lagi, Yang". Pelawa si Papa disertai nafas ghairah.

"Ya bang... tengok dulu si Apit, dah tidur ke belum?"

Jawab siMama penuh kerinduan. Mendapat lampu hijau, si Papa terus teriak.

"Pit... dah tidur kau pit?." "belum Papa... tengah baca buku." "Sudah...esok saja, dah malam, tidur!!!!"

Perintah siPapa dengan tegas Kira kira 10 minit kemudian, si Papa teriak lagi.

"Pit.... dah tidur kau Pit? "Belum...."

Si Papa mengemaskan ikatan kain pelikat lalu keluar memarahi dan memukul si Apit.

"Disuruh tidur....tidurlah! !!" sehingga kening siApit benjol.

Esoknya di sekolah si Apit ditanya oleh gurunya, tentang benjol di keningnya. Berceritalah si Apit dari awal sampai dia dipukul papanya. Lalu gurunya pun mengajar Apit

"Malam nanti..kalau ditanya lagi,kamu diam saja....ya." "Ya....cikgu" . jawab si Apit.

Malam tu, dia terdengar Papanya bersembang dengan Mamanya.

" Sayang , apa kata kita ke syurga lagi."

"Ya bang.....tengok dulu si Apit, dah tidur ke belum"

"Pit.....dah tidur kau Pit?.Si Apit teringat pesanan gurunya, maka dia diam saja, daripada kena benjol lagi, dia pura-pura tidur.

"Apit....dah tidur kau Pit?" ulang Papanya.

Apit tetap diam. Kerana tidak ada jawapan, maka Papanya terus mematikan lampu.. jadilah gelap gelita. Si Apit ketakutan setengah mati, tapi daripada benjol, dia menahan ketakutannya.

Terjadilah 'pertarungan' antara Papa dan Mama yang tidak diketahui oleh si Apit. Tak lama kemudian Apit terdengar suara Papanya..

"Yang...abang nak keluar ni", termengah²

"Ya Bang .. kita keluar sama-sama", dia dengar suara Mamanya menjawab.

Dengan segera si Apit bangkit dan berteriak sekuat hati; "Apit nak ikutt.. Apit nak ikuuttt"

Esoknya....kepala Apit BENJOL lagi .......




** kesian c apit kan...sungguh 'kejam' c papa itew......huhuhu....kalo akulah c apit itu..sudah ku tipon Tele-dera..huk..huk.."

Thursday, May 27, 2010

Aku, Kuda Hitam & Macha Itu.........


kisah terjadi di suatu tengahari yg tak berapa nak indah ditambah ngan panas terik.....

hari ni aku pergi ke Taman Tun Dr Ismail. Ada urusan syarikat/Boss yang aku kena selesaikan hari ini jugak.esok kan nak cuti wesak....huhuhu..tak best pon cuti lelama coz gaji tak ON lagi..huk..huk..huk..sampai ati mu Boss..tak sign lagi gaji kami itew.....

Nasib baik hari ini senang dapat parking. Sedang elok aku kluar dari 'Kuda Hitam'ku ini ada seorang macha rambut kerinting tegur aku...

" aka...mau cuci kereta ka?"

macha tu tersengih...sambil tangan dia duk sibuk mencuci kereta sebelah 'Kuda Hitam' aku nih...

kesian plak aku tgk tambi ni..berpeluh-peluh..panas..penat...tengik..masham..hitam legam..hehehehe...tak baik tau...

kereta aku pon rasanya dah 2 minggu tak dimandikan.

" Brp ringgit?"

" RM 5 saja aka...luar saja kasi cuci..kalo dalam pon bleh kasi tambah lagi 2 ringgit"

"hmm..takpelah..luar saja"

" lepas ini kereta saya kasi cuci aka punya kereta wokey.."

aku pon trus menghulurkan RM5. aku tak bleh tunggu dia. aku nak kena cepat settlekan urusan aku nih...

macha rambut kerinting tu macam terkejut gakla coz aku dah bayar dulu. tapi tangannya laju je ngambil duit tu...

atas dasar percaya je lah kan??aku pon blah ke destinasi urusan aku meninggalkan macha rambut kerinting itu menjalankan tugas yg telah diamanahkan kepadanya.

kurang sejam dah selesai semua urusan aku.

kena rush balik opis plak. banyak agi keje yg menunggu ku..huhuhu..

masuk dlm kete...aik..rasa cam tak ada apa-apa perubahan pon kat luar kete tadi...

aii...tambi ni basuh ke tak kete aku ni?

hmmm...keluar tgk...

SAH...memang tambi tu TAK BASUH KETE aku....

huhuhuhu...."Tipah Tertipu.....

bodos..bangang...busuk punya keling.....

nanti dia...kalo aku dtg sini lagi kalo terjumpa aku bantai cukup-cukup....

aku blah dari situ. lagi lama lagi sakit hati & jiwa aku nih....

tiba-tiba aku nampak dari cermin keta aku cam ada org lambai-lambai aku.

La....macha rambut kerinting tu dgn baldi & basikal dia tu duk lambai-lambai aku....

aku berentikan keta..tapi takleh lelama coz ada keta lain kat belakang.

"ayyooo..aka..jgn marah...tadi saya pigi ambik air itu blakang sana...."

" nape kamu lambat cuci??" sore aku ala-ala x puas ati...

" saya sakit perut la aka...blakang sana kasi buang....sorrylah aka.." dgn kembang kempis idung dia sambil tangan duk menggosok perutnya...

eiii...tak kose aku nak membayangkan situasi yang ala-ala meruntun perasaannya itew..huhuhu..

" takpelah tambi...lain kali je kamu cuci. saya dah nak balik..."

" tapi aka sudah bayar.."

" takpe..nanti next week saya dtg kamu cuci.."

"ooo..itu macam ka..aka jgn marah aa...tima kasih aaa..minggu dpn kalu saya kasi bersih akak punya keta"

hmm...Kuda Hitam aku ni pon meninggalkan macha rambut kerinting itu.

nak wat camane...aku dah tak bleh tunggu dia.

takpe..tambi..next week aku dtg lagi...jangan ko plaks yg ilang...kesian "Kuda Hitam' ku ini...dah lama tak dimandikan....hehehehe...dasar pemalas.....sape?? aku lah tuuu..hik..hik..hik..

Kepada macha rambut kerinting itu...

maapkan aku coz buruk sangka kat engko tadi dan jua, kalolah aku tak jumpe engko lagi selepas ni ..aku dah HALAL KAN pon RM5 yang aku dah bayor itu....

takyahlah nak berkire sangat kan..hehehehe


so..cau dulu ar...

adios, amigos, roger & out!!

* masih dalam keraguan...mlm ni nak balik kg ke idak..nak balik kg ke idak...ish..ish...MR Suami..what say u??........huhuhu..mesti dia jwb: u know my decision already maa...." apakah maknanya itew??huk..huk..kalo hangpa sume nak tau....itulah jawapan yg tulus ikhlas drp seorang pemuda yg " Homesick"........hahaha....jangan marah ek bang.....huhuhu..














Saturday, May 22, 2010

Aku & Study??


lama betul rasanya tak usha blog aku ni...

takde idea....takde cerita terbaru yg nak dikongsikan....

masa nak mengarang pon agak terhad...kalo dah layan FB..malas lak nak update blog sendirik..tu la..org wat blog kita pon nak wat blog..sudahnya..'berhabuk'..

hari ni pepagi lagi aku dan mr suami pegi ke satu tempat yg agak menarik..hehehe...

actually..aku attending briefing/seminar kat UM nun..

hajat dihati ni nak sambung study balik.

mr suami pon menyokong 100%.in fact dia yg slalu 'paksa' aku sambung belajar balik...aku je yg masih mencari kekuatan mental & fizikal..hehehe...

Boss aku pon menyokong dgn sepenuhnya...( kalo sudi..sokonglah payment skali ye boss..hik..hik..)

so..tadi dah berkebetulan pegi tu aku terus submit application form.

tunggu je lah...kalo ada rejeki..hujung bulan june ni aku akan start belajar...huhuhu..otak dah berkarat ni...kena warm-up balik..hehehe..

so..no more weekeend yg bahagia lagi ye.....class aku dari pkl 9am to 6pm..huhuhuhu....

kalau nak 'berdoktong' pon ari sabtu je ler...huk..huk..

....wish me luck!!

adios,amigos, roger & out!!

Sunday, May 9, 2010

Happy Birthday To Me!!!







happy birthday to me..happy birthday to me....





hehehe...today is my birthday ok....


alhamdulillah...syukur pada Allah S.W.T...aku masih lagi dapat menghirup udara segar kurniaanMu..ya Allah..pada hari ini 9 may 2010...


hari ni genap umur aku 35 tahun...


huhuhu...dah tua kan?


aku harap hidup aku selepas ini makin ceria,dimurahkan rezeki,dilapangkan kehidupan dan yang penting dikurniakan jua permata hati anugerah Ilahi...aminnnnn...


aku dah 2 hari berada di bumi Cameron Highlands ni...


mr suami saja bawak aku ke sini...nak sambut besday aku kat tempat sejuk plaks...


sesekali apalah salahnya kan..hehehe..TQVM bang...thn depan bawak kat tempat best yg lain plak k..hehehehe...( melampau ler tuh )


oklah...sempena hari lahir aku merangkap hari ibu pada hari ini..aku juga nak mengucapkan selamat hari ibu kepada semua ibu-ibu diluar sana...


kalaulah arwah ibu ku & ibu mertuaku masih ada...pasti juga ucapan ini akan aku tujukan pada mereka...


moga ibu & ibu mertuaku...DAMAI...diSana....bersama golongan orang-orang yg diredhai Allah....aminnnnn...





sekian, terima kasih...





adios, amigos, roger & out!!

Saturday, May 8, 2010

B.E.N.G.A.N.G...

Terkadang manusia ini memang susah untuk dimengertikan.sementelah kalau ada yang berperasaan hanya mereka yang bagus.hanya mereka yang terbaik.dan…hanya mereka yang subur…

???


Subur?? Hmm ini merujuk kepada jumlah anak yang dipunyai memasing okey…

Hidup ni cenggitulah…dulu bile tak kawin asyik ditanya…

“nape ek ko tak kawin lagi ? tak laku ek??

Menyirap je darah aku ni weh… dia tak tau ke aku ngan mr suami ni bercinto dah sampai peringkat jubli emass???




aku senantiasa berdoa agar perkahwinan kami berkekalan hingga ke hujung nyawa...aminnn..


Pas tu bile dah kawin…soklan cepuemas ni pulak yang ditanya oleh mereka yg tak penah berpuas ati dgn orang lain…

“ nape ek ko ni tak beranak-beranak lagi…mandul ek??

Celaka & @#$%^&!~()*& sungguh mulut-mulut manusia yang kuang hajor ni…ikutkan hati nak je aku cilikan mulut mereka yg takde insurans nih..baru puas ati aku..

Apa mereka ingat ni sume kehendak aku ke? Ni semua urusan ALLAH. Kalo aku dah pon ‘usehe’ siang malam pagi petang( wow…adakah ini penangan Jamu Mak Dara & Pak Dara..hik..hik..hik ) pegi ikhtiar sana-sini tapi kalo takde rezeki..apa aku nak buat??aku redha je lah..huhuhu…ni sesedap rasa & pasti sedap jer tuduh aku mandul walhal doctor pon tak penah declare aku mandul…woiii..aku pernah pregnant 2 kali Ok. ….cume takde rejeki..half way jerk…huhuhuhu…

adakah kerana aku belum dikurniakan cahayamata aku kena mengasingkan diri dari masyarakat?hari-hari kena dengar umpat keji orang?( nak-nak kalo time blk kg..akan adalah mulut-mulut manusia yg prasan dia tu dah cukup sempurna hanya kerana dah banyak kali
beranak…come on lah..ko tak sedar ke yg ko tu gelojoh yg amat..takde keje lain nak wat hari-hari asyik wat anak jerk..muehehehehe...)

adakah hari-hari aku kena meratap nasib aku nih?.....life must goes on..OK…
ALLAH maha Mengetahui apa yang TERBAIK untuk HambaNYA….kalo dah sampai masa DIA nak bagi, lambat atau cepat bukan persoalannya lagi.dan kalo DIA nak amik balik apa yang dia dah bagi pon sekelip mata pon boleh…


kepada mereka yang mengata itu…jangan ko ingat mentang-mentang anak-anak korang dah berderet-deret nasib korang bile tua nanti terbela tau…tu ha yang ramai-ramai & bersepah kat umah kebajikan/org tua tu apa ko ingat depa tu sume mandul??anak berdret-dret tau tak...ntah-ntah alih-alih korang plaks yg ada tercongoks kat rumah orang-orang tua itew...camno tu?….pas tu terhegeh-hegeh plaks datang umah aku mintak beras…....kwang..kwang…kwang…


sekian sahaja catatan tak puas ati ku nih..huhuhu…sekadar melepaskan apa yang terbuku di hati ku ini..sob..sob..


Ya ALLAH Ya Tuhanku..Yang Maha Mengasihani..tabahkan hati hambamu ini..aminnn....



sekian, trima kaseh,adios,amigos,dun kill babies & animals…roger & out…

Nota : malam makin larut..kain baju x kemas lagi.esok aku ngan mr suami nak g vacation.kami nak sambut birthday aku kali ni kat tempat yg sejuk c kit sambil bercuti merehatkan minda....oh...indahnya dunia ini.....Cameron Highlands...tunggu kedatangan kami ye...













Tuesday, May 4, 2010

Happy............

muahahahahahahaha......

kite hepi sesangat ari ni...

pasai apa?

sebab boss kita dah luluskan cuti kita on 10 mei ni....

hehehe...so bolehlah kite & mr suami g cuti-cuti malaysia...

g jenjalan cari pasal.....

muahahahahaha........

x sabor nak bgtau mr suami nih......

adios....

Saturday, May 1, 2010

Mee Rebus Special...

assalamualaikum semua..

hehehe..lama tak meng-updatekan diri kat c ni...

hari ni balik je dari 'berdoktong' di One Utama tadi mr suami suh buatkan mee rebus utk dinner...

kami pon singgah kat kedai beli bahan-bahan tu.katanya tak mau letak ayam. x best..laaa..abih tu nak letak apa?fish ball dah ler..

ooo..ok...aku pon amik 2 bks fish ball tapi...

abang tak mau fish ball ni..nak yg buat sendiri....

pulok dohhh......hmm.tu maknanya nak suh aku wat 'calong' lah tu...

'calong'??

kalo korang bukan org terengganu hehehe..memang korang tak kenal apa menatang calong nih..

'calong' ni fish ball buatan sendiri yg mana isi ikan mentah diambil,dibuang tulang satu persatu,dibuang kulit juga.ditumbuk dan dibulat-bulatkan.biasanya aku guna ikan selayang.org terengganu panggil ikan selayang..org KL panggil ikan sardin.

memang remeh kerjanya...tu yg aku 'bercinta' nak membuatnya..

tapi dah mr suami nak makan punye pasal..maka dengan 'relanya' aku buatkan jer ler.....

lebih kurang setengah jam ketung ketang kat dapor sambil dibantu mr suami ,dah dia nak mkn yg pelik sendirik mau ingat ler.. hehehe...maka siaplah mee rebus special & paling sedap abad ni...cehhh..

selamat menjamu selera......

ni utk sambal kicap pedas menyengatttt......

tarraaaa.....mee rebus special + calong.....

korang nampak tak tu...'mewah' ngan taburan 'calong'....slurrpp....

ginilah rupe 'calong' yg masih mentah yg belum dimasak......