Sunday, April 25, 2010

'ngebok' aka 'dok'tong'....

hmm...dlm sehari dua ni memang takde cerita menarik yg nak aku kongsikan disini..

otak pon beku je nak mengarang dan membuat karangan...hehehe..

hari minggu ni aku lalui cam biasa...

anak buah aku yg belajar kat UPSI ada datang umah aku..

hehehe...maka berlakulah 'kerahan tenaga' aka 'buruh paksa'..hik..hik..

sebelum tu masa hari sabtu tu aku bawak dia g jenjalan.makan-makan,tgk wayang, shopping....hehehe... lihatlah perilaku seorang makcik yg ada udang disebalik mee...

ptg tadi...lepas lunch kat vichudda DU, aku & mr suami antor dia kat Putra Kelana Jaya.

hmm pas tu?perut pon dah kenyang..ingatkan nak trus balik Denai Alam tapi tetiba lak mr suami ajak g tgk wayang...

so..untuk kesekian kalinya aku pon pegilah sekali lagi kat one utama tuh...

kami tgk criter "The Losers"...nasib baik criter dia best gilerrr...

kira tak rugilah aku tengok....kalo engkorang x g tgk lagi criter ni baik korang pegi.memang best citer dia....

oklah...makcik dah penat...sehari suntuk g jenjalan cari pasal aka 'ngebok' aka 'dok'tong' ......nak tido plaks..

sekian, trima kasih...

nota : 'ngebok' : bahasa terengganu yg membawa maksud :keluar berjalan-jalan/bersiar-siar...

Tuesday, April 20, 2010

ish..ish..giliran aku lak yang demam...

salam utk semua...






rasa cam dah lama jerk tak menjenguk blog aku ni weh...






( hek eleh baru je 2 hari.....perasanglah tuh..pulokk.....)






dulu mr suami yang demam.dah OK dah. sekarang ni time makcik lak yang demam...huhuhu..tak larat tul rasenya..






kepale sakit, tekak sakit...hidung tersumbat..sume benda yg aku buat rasanya cam serba tak kena....






tak selesa sesangat ni weii...






last friday & semalam aku MC...tak g opis...mintak mahap ye boss-boss yg tersayang...bukan aku sengaja..aku memang x sihat sesangat...






ari ni aku dah balik tercongok kat opis ni ha...






huhuhu...fenin..fenin..ngan keje yang berlambak/menimbun kat atas meja aku ni.....






dan....






aku lagi fenin bile tetiba jerk monitor computer aku ni rosak dan terpaksa digantikan sementara waktu dgn monitor yg besau gabak jaman jepun ni...huhuhu..






makin berair-airlah mata aku bile menatap screen monitor yg uzur ni... *kelabu-kelale... ntah hapa-hapa ntah...






tulun..tulun...




dan..... kepala aku ni makin berdenyut-denyut jadinya.....



bile memandang akan keadaan meja kerja aku yg boleh diibaratkan bagai diserang geroda....




Tarraaaaa...Italicdgn penuh rasa 'bangga'nya aku pamerkan kat sini akan kebersepahannya meja kerja aku ni....penuh berserabut...seserabutnya hati & pikiran aku pada tika & saat ini...cehhh..

sekian, trima kasih kerana engkorang sudi baca entry merapu aku ni..aikk..ada ke orang baca blog aku ni??huhuhuhu....perasang sensorang lak aku ni weh..

* kelabu-kelale : bahasa terengganu utk kata ganda bagi sebutan kelabu.

Saturday, April 17, 2010

Aku Keseorangan Lagi....




huhuhu...makcik tinggal sensorang lagi hari ni...




patutnya hari ni aku & mr suami keluor berfoye-foye dan bersosial a.k.a 'dok'tong'.....




tapi yg sedihnya pepagi lagi boss dia dah call suh g jumpe developer.ada launching umah katanya....




huhuhu..so sebagai 'pekerja setia' terpaksalah mr suami pegi gak walopon dah berjanji ngan bini kesayangan dia nih..muehehehehe....




mr suami janji esok dia bwk aku g jenjalan cari pasal...




hmm.....ye la...dan muncung aku pon seperti dah boleh diikat...huah..huah..




masa mr suami tgh bersiap nak kuar aku pon mintak ijin gak nak kuar g giant....




dah lama tak g c tu. lagipon byk barang2 yg dah abis...........hek eleh..alasan lah tu..kata mr suami..hehehe...




lepas bersiap ala kadar aku pon naikla 'kuda hitam ' aku tu.....memecut laju ke destinasi impian membawa hati yg lara ini......




aku shopping ala kadar jerk.amik brg yg perlu jer...ye ke...ish..ish..nak penuh gak troli tu ye...tu ala kadar kalo sepenuh kadar tak tau ler makcik..huhu




time nak bayar baru aku perasaang yg ropenya kat giant ni ari sabtu tak ada palstic bag....cam kat jusco gak..pulokk....hmm aku dah lama tak shopping ari sabtu kat giant. asik g jusco jer...




huk aloh sebut je jusxo..tringat lak aih kat 'caramel pop corn' kat TGV tu...slurrppp......




dah siap membayor segala.perut pon dah lapar.aku menonong jer masuk secret recipe....




teringin lak nak pekena hot cafe latte depa tu....sensorang pon sensorang lah weii...




sorri ek bang...ari ni ida lunch kat secret recipe ye...malam kang ida masak sardin utk abang k...




hik..hik..sila jgn kutuk aku k...sardin tu memang permintaan mr suami suh aku masak malam ni.




katanya dah lama tak makan sardin....so, masa kat giant tadi aku dah siap-siap rembat 2 tin sardin cap ayam...hehehe...




adios, amigos, selamat menjamu selera utk aku sendirikk.....





antara menu peberet aku kalo masuk secret recipe nih...






nota : 'dok'tong' - dlm bahasa terengganu membawa maksud keluar berjalan-jalan . dlm bahasa kasarnya : keluar jenjalan tak membawa pekdah...pulokkkk......


Thursday, April 15, 2010

PISANG 2 KALI BERBUAH????.....

alkisahnya di satu pagi yang tak berapa nak nyaman.....

hari ni pepagi lagi aku dah tercongok kat post opis dgn satu tujuan....

nak renew driving licence aku ni haa....ari ni due datenya...asik tertangguh je.....

dgn langkah penuh tak bergaya aku terkedek-kedek masuk post opis tu...amik no Q....

hmm...takdo owang....aku giliran yg ke 2.

blom sempat duduk no aku dah di panggil...


" dik,kalo akak nak wat 2 tawon brp RM kena?"

" 62 hinggit kak..tak lebih x kurang"

hek eleh...wat lawak plak adik pos ni pepagi buta ni.....

hmmm.....baik aku wat 2 thn trus...senang..


" okeh..wat akak 2 tahun trus"

aku amik purse aku....dgn bangganya mengeluarkan note 50 ngan 10....

pas tu.......aikk?????


byk tu je ada?hatta singgit pon takde dlm purse brand 'Bonia' aku nih....

syiling??....huhuhu syiling pon ilekk....


haddoiiii......pisang dah berbuah 2 kali lah ni ye......


dgn muke seposen aku pon cakap ngan adik pos tu...


" dik...duit X cukup lagi 2 hinggit la....akak g cucuk jap k..."


nasib baik ATM just rite the korner jer...huhuhu...

aku pon tergesa-gesa berlalu meninggalkan adik pos tu yg tersenyum kelat.....

dan...bile aku kembali dgn membawa note RM 50...muke adik pos tu bengkek jerk....

dgn senyum tak brp nak manis adik pos tu menghulurkan baki RM 48 kat aku.

hmmm....akak mintak mahap lah wahai adik pos wei....

semenjak 2 menjak ni akak asik terlufe je nak 'penuhkan' purse 'bonia' akak ni...hehehehehe....

sekian, trima kasih....

Wednesday, April 14, 2010

Makcik Kayoooo......???

yeyeyeyeye......ari ni aku & mr suami dpt cheque from KWSP amounting to RM XX,099.71

yuuhhuu...kayo makcik wehh...

opps....... bukan utk berfoye-foye k..

tu utk kurangkan loan rumah aku nih haa..

KWSP ni pon siang-siang lagi dah siap-siap wat nama bank kat cheque tuh..huk..huk..so takleh lah makcik nak melencong ke lain..huhuhu...1 sen pon takleh nak amik....


hmm nasib baik baru-baru ni gomen wat statement buleh wat kuar duit dlm a/c 2 utk bayor bank supaya amount itu loan umah kasi c kit kurang.....hehehe

..yela..sementara ada ni kuarkan jelah a/c 2 tu wat bayor umah...nak tunggu umur 55 tahun ntah sempat merasa ke idak x tau lerw.........:)


Doaku kepada ALLAH S.W.T ...harap-harap aku & mr suami sempat merasa 'kekayaan' itu di usia warga emas kami nanti....huhuhu...insyaallah...aminnnnn..



sekian, terima kasih...

Tuesday, April 13, 2010

P.E.N.A.T + M.A.LA.S = PEMALAS....

penat sangat la weh....

baru sampai umah dari opis setelah berjam-jam duk mengadap wajah-wajah boss ku yang 'terchenta' itew....

rasa cam nak tido je...zzzzzzzzzzzz...

tapi nak gak layan FB dan berblogging........

jap agi nak layan Desperate Housewives lak....

hmm...baju keje utk esok tak gosok lagi nih...alahai malasnya.....

malas...malas..malas...malas.....

memang dasar pemalas...........


sekian, terima kasih....

Monday, April 12, 2010

'Kebun Sayur' Kami...



Pokok Terung kami....

note : sangkar besi terpaksa diletakkan sebagai langkah2 keselamatan drp dikorek oleh 3 sekawan : PuTeh, jiBam & meeLo...





Taraaa..inilah dia ‘kebun sayur’ mr suami…

Hehehe..mr suami memang minat bercucuk tanam dan ‘tangannya’
memang agak menjadik kalo tanam sesuatu….agaknya mewarisi kepakaran ayah mentua ku yg tersayang itew....hehehe



Namun..disebabkan umah kami ni tak berapa nak ada tanah untuk diusehekan..kalu ada tanah pon adalah ‘sekangkang puteh’ je kat tepi car porch aku tu….maka jadiklah kebun sayur yang sebegini rope ye tuan-tuan dan puan-puan…


ni lah..pokok kacang bendi kami yg idup segan mati lak tak moo..


Mr suami tanam 2 jenis..1 kacang bendi satu lagi terung..tapi yang kacang bendi tu macam idup segan mati tak mau jerk..huhuhu..




Yang terung ni pulak subur kemain..hehe kami hanya menunggu masa je nak petik hasilnya nanti..huah..huah..

Hmm..nampaknya kami tak payah beli sayurlah utk sementara waktu ni..habiskan apa yang ada ni dulu…siang malam pagi petang..terung..terung..terung..huhuhu..


Note : mr suami ada gak tanam 2 batang pokok duku kat depan pintu pagar umah kami ni….huhu tak taulah camane....nampak cam terbantut je tumbesarannya…

nilah...2 batang pokok duku kami yang agak terbantut tumbesarannya...





Tunggulah 5 tahun lagi kalo pokok duku ni panjang umur & berbuah aku jemput sume pakat makan buah duku ni .…

ni pure ‘duku terengganu’ okey.. muahahahahaha...( ketawa keji seorag pemblogger amatur..huhuhu)


Sekian, terima kasih.

Sunday, April 11, 2010

kami dah balik Denai Alam....

aku sampai dari terengganu pukul 5 petang tadi. penat & mengantuk yang amat sangat ni...huhuhu penatnya mengalahkan mr suami yang drive kan..hehehe..


bukan salah aku k dia yg memang tak nak gilir-gilir drive ngan aku kalo balik kg. aku pon tak tahu nape..tak caya kat aku kot..takut aku drift nanti muehehehe...


keadaan abang ipar aku tu tak berubah.doctor kata maybe ada kuman dah masuk dlm saraf otak dia...itulah semua orang terkejut sebab dia sihat walafiat pas tu tetiba je sakit kepala trus tak sedarkan diri...alahai kesian lak..anak-anak kecik agi semuanya.aku doakan moga dia cepat sembuh..


well..keadaan dlm umah aku memang hancur lebur masa sampai tadi.tu baru je 2 hari aku tinggalkan...


suratkhabar yg bwh coffee table habis koyak dan bertaburan dikerjakan c 3 ekor tuu...huhuhu...remote astro pecah dua...tudung saji aku sampai kemek & tercabut covernya...tisu abih 1 kotak dikerjakan. aku lupe nak rescue ari tu dah kelam kabut nak balik kan...


hmmm.....nak tido....penat weh..esok nak keje lak...

sekian, terima kasih.


nota : utk adik apeez, sila tuntut 'kiriman' anda dari mr suami k...hehehehe...

Friday, April 9, 2010

..erk..Balik Kampung Malam ni???

tadi Mr Suami cakap maybe kitaorang kena balik kg malam ni.

???......




hehehe..sebenaunya aku pon happy jerk boleh balik kg..tapi yg membuatkan aku panik ialah..kain baju dah satu minggu tak berbasuh..aku harap korang buleh bayangkanlahkan betapa tingginya 'Gunung Kain Baju' kami itew..huhuhu...


lagi satu...mesti 3 ekor anak-anak belaan aku itu tak sempat diboardingkan....


dan yang pastinya umah aku ni mesti akan jadi macam kapal pecah walopon aku hanya meninggalkan anak-anak belaanku selama 2 hari jerk....

harap-harap depa ni tak pecahkanlah pasu sarawak mr suami tu ye.....


depa ni kalo lama-lama kurung dlm umah pon bleh jadi mental gak..samalah cam 'mama' depa ni kalo kena duk umah je hari minggu.....muahahahahahahaha ( ketawa keji seorang yang pemalas......)


anyway.....kalolah jadi aku balik kg malam nih...lepas keje nih kena rushinglah balik umah...sebab kain baju pon tak masuk beg lagi......huah..huah...


sekian, terima kasih....



nota : kami balik kg sebab nak melawat abang ipar yang sakit dan sekarang ni berada di Hospital Kuala Terengganu. kbabarnya dah seminggu ditahan kat ward.....semoga beliau cepat sembuh..amin..

Saturday, April 3, 2010

Mr Suami Demam...

balik je dari kenduri umah kat depan umah aku ni ...mr suami mengadu dia x sihat badan. rasa cam nak demam..badan dah seram sejuk.alahai kesiannya...

so malam minggu ni keje aku melayan orang demam je ler...huhuhu


kejap nak itu..kejap nak ini...macam-macamlah kehendak & mahunya.......tapi ajak g klinik tak mahulah pulak..aiyoh...cam bebudaklah mr suami ni ...huhuhu


tadi nak makan nasi goreng ikan bilis.aku pon apalagi dah laki nak makan kan..ketang-ketung kat dapur. tak sampai 1/2 jam..tarraaaa.....dah siap dah nasi goreng ikan bilis paling sedap abad ni..hehehe


tapi adalah kot 2-3 suap je mr suami makan..huhuhu..bukan tak sedap k..dia yg tak sedap mulut.tekak pon sakit...alahai kesian lah orang demam ni ye..selera pon sekelip mata je ilang...

well..harap-harap esok mr suami sihat.boring ler duk umah je weekend ni..hehehe.lagipon malam tadi dia yg beria-ria ajak aku tgk wayang criter 'clash of titans' tu..alih-alih demam lak ari ni...kesiannya my hubby..


harap abang cepat sihat k...love u so much..muahhh...

sekian, terima kasih.

Friday, April 2, 2010

B.O.D.O.......

Alkisahnya..pagi tadi dahla aku dah teramat lambatnya g keje.jam dah pkl 8.45 pagi aku tercongok kat umah lagi…apalagi dgn kalut dan kelam kabut aku idupkanlah enjin keta aku nih..sekali sebaik je aku nak masuk keta terhidu seharum semerbak bau busuk dlm keta aku..pulakkk..bau apa plak ni..bukak bonet skali nampak ada air bertakung.oooo baru aku tringat ptg semalam aku beli udang kat pasaraya Hero..ni mesti air yg kuar dari plastic udang tu la nih…

Huhuhu..dah ada kerja plak nak wat pepagi nih. Dahla aku lambat tahap gaban dah nih..apalagi mulalah kerja-kerja cleaning. Lap-lap lebih kurang pas tu aku campak jer span& kain lap tu kat paip kat car porch aku ( malas betul aku kan??) masuk dlm keta trus aku blah..kata dah lambat nak p kerja kan…


Aku pon mendrivekan diri aku ni selaju yg mungkin..laju??hik..hik..lawaklah tu..kalau laju kih..kih..

Masa drive tu aku dah rasa lain macam dah..bunyi bising semacam ..bau hangit asap pon ada..pas tu bile aku tekan brek keta pintu keta tak auto locked. Aku dah rasa semacam tapi wat selamba jelah kan. Pasang radio lak time tu kuar lagu agnes monica yg aku suke sesangat tuh..apalagi sambil menyanyi-nyanyi..kuatkan lagi volume radio tuh…masa lalu kat pak guard, pak guard tu lambai-lambai aku..aku pon cambiasa lah angkat tgn jugak.tapi aku rasa cam pak guard tu nak bgtau aku sesuatu sebab lambaiannya tu lain macam dari biasa…hehehe..

Pas tu lalu depan indon-indon yg wat construction kat tepi jalan tu plak. They all pon pandang aku semacam sambil tunjuk-tunjuk kat keta aku. aku dah rasa pelik dah ni. Apa hal plak nih..

Sekali dengau ada org hon. Aku wat derk jerk dgn andaian byk lagi keta lain kat jalan tu…so hon tu bukan utk aku le tu. Sampai jerk kat traffic light nak kuar dari Denai Alam adalah satu keta Toyota camry tu berenti btol-btol sebelah aku. Mr Toyota Camry tu pon bukak tingkap dia pas tu jerit kat aku..

“kakkkk…pintu bonet keta tak tutuplah..tu ha dah nak jatuh dah ‘anak-anak beruang’ tuh..….”

“Hahhhh???????

Terkedu aku??lampu dah ijau. Aku trus pasang lampu hazard pas tu turun p tutup. Adalah 2-3 orang mamat motor duk gelakkan aku..cehhhhh….

Bangang tul aku nih..rasa malu sendiri plak. Cuba kau bayangkan kalu aku dah masuk highway trus sampai opis aku dlm keadaan bonet terbukak cenggitu. Nasib baik barang-barang & anak-anak beruang bodoh atas dashboard belakang tu tak terbang. Pintu bonet MYvi paham-paham jelah….open macam tu jerk. Bukan macam bonet keta lain..

Anyway..trima kasih bebanyaklah kat Mr. Toyota Camry tuh…

Dalam keta aku duk senyum sensorang jerk…apalah bangang tul hari ni…ni kalo story kat Mr Suami nanti mesti dia bantai gelakkan aku ni..huhuhu..

Moral of the story…jangan pegi kerja lambat k…yg susah diri sendiri jugak….

Sekian, terima kasih…

c jibam sedang duk usha line & menge-test keta 'mama'nya....

'anak-anak beruang bodoh' yg tak pernah & takkan mengerti apa-apa.....


ni la...'kuda' aku( ihsan dari opis aku..hehe TQVM Boss!!!) wat pegi keja..huhuhu...dgn bonet yg terbukak cengginilah aku pegi keje pagi tadi..huhuhu..bodo...