Thursday, March 11, 2010

RM 5.50 Punya Cerita....

salam...malam ni aku dapat berblogging awal coz x payah masak maaa..ptg tadi aku dah siap-siap beli kuew tiaw kerang utk Mr Suami & 1+1 burger daging utk c ella. 1+1 ? kalo 1 je mana cukup dak ella ni kalo makan burger..ish..ish...

Malam ni jugak aku nak bercerita satu kisah benar yang berlaku pada diri aku sendiri di siang hari tadi..hehehe..

Alkisahnya….Di Suatu Hari Yang Tak Berapa Nak Indah…

Pagi ni aku g ofis cam biasa.brekpes kat Agora jap.murah rejeki aku pagi ni coz x-ofismate aku belanjo..hehe TQ Mr Mike..lain kali belanjolah lagi ye..hehehe.

Pagi ni aku kena keluar g bank.nak kena settlekan macam-macam. Tepat pukul 10.00 am sampailah aku kat Taman Tun Dr Ismail.setelah 4 kali pusing duk mencari parking barulah tersangkut 1..huh..kat sini memang berjanggutlah time nak cari parking…penat. Tapi satu je yg aku suka TTDI ni coz dia one stop centre.macam-macam adaaa…sume bank ada ko..tu yg aku suka walopon parking nya payah tapi once dah dapat sonang kojo den..

Nak dijadikan ceritanya..bile dah settle sume urusan kat SCBMB,PBB,BSN & MBB aku pon g lah ke CIMB destinasi terakhir…tapi Offine la pulak…huh..pulokkk..payohlah kalu lagu ni weh…

“Kak,lama lagi ke system offline”

“ntahlah..dari kul 9.30 tadi lagi nih..”
kelat je muka officer tuh..muncung pon bleh tahanlah.agaknya dah bohwsan menjawab soalan-soalan yang sama dari customer kot.lantak kolah..dah keje ko..buat jelah.kalo tak nak keje berlambak kat luor nun yg nak keje weii..

“hmm..saya dari jauh ni..Shah Alam..biasanya brp lama Offline ni..”
aku masih tak berpuas ati ngan jawapan minah tu tadi.

“:ntahlah..( brp kali ntah daaa )…itu ari sampai pukul 1 baru OK…”

Mak aih..pukul 1?? Sekarang baru pukul 11.30..malasnya aku nak nunggu ni wei…

Akhirnya aku amik keputusan..lepak jap la.minum dulu.tekak pon dah kering nih dari tadi duk tawaf bank-bank kat situ. Aku pon melepakkan diri aku kat Restoran Wak Chai.order teh ais ngan roti bakar.

Baru je sekerat aku makan roti tu tangan ni rasa gatai je nak selongkar hand bag aku. Amik purse.belek punya belek..Laaaaaaa.. 1 sen haram pon takde???aku dah panic nih..baru tringat tadi aku bayar aku punya bil astro RM100.ingat pas tu nak cucuk kat CIMB tapi bile Offline langsung terlupa lak.Purse yg lagi satu yg slalu aku isi duit syiling & duit kecik tertinggal kat ofis lak..aku dah gabra gile dah ni..huhuhu..

Call Mr Suami..blom sempat nak cakap..dia dah potong steam aku..

abang tgh meeting.kang abang call balik…”

Huhuhuhuu..

Tgh meeting lak pokcik nih..camno ni weh…..takkanlah aku nak suh officemate aku datang ke sini semata-mata nak antor duit RM5.50?kos tol & minyak pon lebih dari tu.

rasa cam nak g slow talk ngan cashier tu suh tunggu aku nak g cucuk duit jap.tapi aku takut tokey restoran tu tak pecaya kat aku.MALU aku... pas tu nanti mesti ada mata yg memandang plus kecoh lak kat sini.yelah..aku mana penah makan kat c tu.mesti dia kata aku ni penipu lak saja je nak makan free.tulun..tulun..

Otak aku ni ligat duk pikir sapelah kengkawan aku yg keje kat area TTDI nih.tetiba aku tringat kat Mr Chong. Dia ni one of supplier office aku…haa…ofis dia pon kat c ni gak.

Tutt..tutt..tutt.. hellow..Mr Chong ada?

Mr Chong?” takdelah..dia baru je kluar…sape ni?

Errkk.. oo mr chong da kuar ek..hmmmm…

lidah ku kelu tak terkata..

Sape ni? Haida ek…

alamak..dia cam sore aku daa..ish..ish

Haida ke ni?ha..ada apa Da?kak su ni..nak order barang ke?

Ha..kak su..nasib baik kak su cam sore saya…hehehe..

Memangla kak su cam sore ko Da..bukan setahun dua kita berurusan....ha..nape ni?

memang pon bukan setahun dua….dah 13 tahun aku duk deal ngan dia.

Kak su..ni saya nak mintak tolong c kit.saya ada kat kedai Wak Chai ni..pas tu..bla..bla..bla..bla..pinjam RM10 bleh?kang saya g cucuk kat CIMB nun…

Boleh..no problemooo…

Maka sekonyong-konyong datanglah penyelamat aku dari keadaan yang tanpa kerelaan aku nih.malunya aku kat akak tu.abih camno..dia jelah insan yang terdekat utk aku roger.

Lepas tu ..nah amik ko tokey kedai RM5.50.aku pon g cucuk duit (nasib baik ATM tu tak offline )pas tu trus g jumpa akak tu kat office dia and then bayar tunai kat dia.TQVM kak..jasamu mu ku kenang..

Settle sume aku pon nak blah dah weii.malas dah nak tunggu lagi.kerja aku berlambak lagi kat opis nun.

Baru je drive sekerat jalan tetiba Mr Suami Call.

Nape?Abang ada urgent meetinglah tadi.

Hmm..ye lah tu..takpelah dah settle pon..

Settle apa?

Karang criter..tgh drive nih….

Tinggallah Mr Suami terpinga-pinga ….

DAN…MYVI hitam aku ni meredah kesesakkan lalulintas yang semakin lama semakin sesak….

Sekian terima kasih…


Moral of the story merangkap moral utk diri aku sendirikk…sentiasalah check purse anda itu dan pastikan senantiasa penuh ngan duit..hehehe.jangan ko sesuka hati jerk masuk kedai pas tu time nak membayarnya..terkebil-kebil..duit takdo..hampeh..harapkan purse je jenama BONIA ( bukan UPTOWN punya tau hehe…) tapi isinya..*seke’peng pon takdok weii
( * bahasa org Terengganu yang membawa makna : sesen ).

No comments:

Post a Comment